Держгеокадастр відкрив доступ до інформації про землі

З 1 липня на сайті Держгеокадастру розпочав роботу портал з моніторингу земель, де публікуються дані стосовно площі відчужених земель, переданих у користування, ціни та дані про площі, набутті у власність одним суб'єктом.

Раніше ми писали, що на сайті Інформаційно-аналітичного порталу АПК повідомлялось про початок моніторингу земельних відносин.

«Будь-яка особа може ознайомитися на сайті з інформацією про вартість земельних ділянок, речових прав на них, розмір оплати за право користування ними», — зазначив Роман Лещенко, міністр аграрної політики і продовольства України.

В Україні під час мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення фактично існував тіньовий ринок.

«За умов мораторію юридичні особи купували, продавали землю, акумулювали десятки тисяч гектарів. В останній день напередодні відкриття ринку землі проходили десятки угод між юридичними особами, які проводили операції купівлі-продажу»,  зауважив Роман Лещенко.

На його переконання, старт ринку землі фактично обмежив право юросіб на придбання землі.

Згідно із даними земельного моніторингу, фізичні та юридичні особи, не зважаючи на мораторій, набули у власність більше 100 га у власність в обсязі 1 суб`єктів по Україні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.