На Львівщині фермер не зміг засіяти пайові землі

У селі Никловичі, що на Самбірщині, виник земельний конфлікт, який може негативно вплинути на посівну кампанію в громаді та в області. Оскільки на пайованих землях, які згідно домовленостей має засівати фермерське господарство, місцева влада роздала селянам городи. 

Про це повідомляє видання LMN.

За словами місцевого фермера, згідно угоди, яку група фермерів та представники Рудківської ТГ підписали восени минулого року, він отримав у користування 4,5 га пайової землі у селі Никловичі, на якій мав намір посіяти пшеницю та сою.

«Коли прийшов час сіяти виявилося, що частина землі була передана місцевим жителям під ведення присадибного господарства. Тож попри те, що земля має інших власників, люди не дають фермерам починати посів зерна»,  — каже фермер.

Фермер Антон Гапук каже, що взимку попереджав людей, що буде засівати ці землі весною, щоб вони вже не забирали собі ці паї під городи. Але вони все одно засадили їх і не дають працювати.

Читайте також: Захисники України звільняються від сплати земельного податку.

Селищна староста Оксана Пікулицька заявила, що фермер не має права засівати ці площі, бо в країні війна.

«Зараз воєнний стан і не можна такого робити. Доступу до Кадастрової карти немає, і ми навіть не можемо впевнитися, чи то дійсно пайована земля. Тому я вважаю, що до наступного року це питання треба закрити», — пояснила вона.

Фермер Антон Гапук вирішив таки піти назустріч селянам і цього року попри те, що має на це право, землю, яку вони використовують під свої городи, не засівати. Натомість решту поля, на якому вже проведені необхідні підготовчі роботи засіє пшеницею і соєю, як планував.

Читайте також: 

За простій сільгоспземлі в Коломийській громаді вводять штрафи

В Україні працює сервіс по розмінуванню поля

В Україні відшкодують втрати земельного фонду

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.