Порушення умов оренди ставка є підставою розірвання договору

Водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

Орендарі водного об'єкту зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).

Про це пише Безоплатна правова допомога в матеріалі: Оренда водного об'єкту.

«Заборона загального водокористування водними об'єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди», — йдеться в повідомленні.

Повноваження щодо надання земельних ділянок під водними об’єктами у користування на умовах оренди у межах населених пунктів належать сільським, селищним та міським радам щодо земель комунальної власності, а за межами населених пунктів — обласним державним адміністраціям щодо земель державної власності.

Необхідні документи для укладення договору:

  • план або схема об’єкта оренди
  • кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб щодо її використання і встановлених земельних сервітутів
  • проект із відведення земельної ділянки з розташованим на ній водним об’єктом
  • розпорядження голови райдержадміністрації або рішення сільради про надання в оренду водного об’єкта
  • акт прийому-передачі водного об’єкта в оренду
  • паспорт водного об’єкта (ставка)

У договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом також зазначаються:

  • розмір орендної плати за водний об’єкт
  • об’єм та площа водного об’єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми
  • перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об’єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан
  • зобов’язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об’єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування

Умови договору оренди мають бути оприлюднені. Відповідно до українського законодавства, рішення органів місцевого самоврядування, що стосуються обмеження прав громадян, повинні бути публічними, тобто опубліковані в пресі, на веб-сайті та вивішені в доступному для жителів міста місці. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.