У громадах запрацює Всеукраїнська програма Ти як?

Координаційний центр КМУ розширює поле присутності системи на рівень громад. У кожній області України, за винятком тимчасово окупованих територій, обрано шість пілотних громад, де вже працюють консультанти Програми. Над цим працюють близько 200 фахівців.

«Через рік після створення Регіональної координації Координаційний центр КМУ спільно з World Health Organization (WHO) розширює поле присутності системи. Якщо дотепер команди Регіональної координації працювали на рівні областей, то тепер заходимо до громад – ще ближче до отримувачів послуг з MHPSS. Це відповідає одній з головних місій Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, що впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської — сервіси з ментального здоров’я мають бути там, де людина живе, поруч з нею, максимально зрозуміло та доступно», — кажуть представники Програми.

На кожній території мають бути фахівці, які об’єднують навколо цінностей Програми всіх стейкхолдерів. Головна мета консультантів Програми у громаді - створення маршрутів для користувачів та надавачів послуг з ментального здоров’я різних сфер, включаючи неурядовий сектор та неформальні сервіси.

«Масштабування Регіональної координації до громад — логічний та необхідний крок»,  наголосила під час установчого зібрання керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Серед ключових завдань: каскадування активностей та заходів регіонального рівня на рівень громади, оперативна координація роботи у межах території, створення локальної системи послуг та надавачів, проведення актуальної оцінки потреб та ресурсів, картування послуг, участь у розробці регіональних планів заходів тощо.

На місцях загальну координацію діяльності консультантів Програми в громадах будуть здійснювати регіональні координатори.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.