Українцям нагадали правила відпочинку під час воєнного стану

В умовах воєнного стану в Україні діють особливі дозволи та обмеження для туристів. 

Збираючись у мандрівку в межах країни, турист має знати місця розташування укриттів по маршруту подорожі, а також впевнитися, що туроператори або екскурсоводи, які супроводжують, сформували маршрути з урахуванням розташування бомбосховищ.

Про це пише Державне агентство розвитку туризму.

«Туристам дозволено відвідувати водойми, окрім тих, що розташовані поблизу об’єктів критичної інфраструктури, а також у прикордонній зоні. Відвідування лісів на території регіону заборонено. У Житомирській області мандрівникам дозволено збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, окрім тих територій, які знаходяться за 20 кілометрів від кордону з Білоруссю. Також відвідування лісів заборонено на територіях, які були тимчасово окуповані», — зауважили експерти. 

При плануванні мандрівки потрібно врахувати дію комендантської години в області. 

Також, варто уточнити графік роботи туристичних локацій, які заплановано відвідати, адже в умовах воєнного стану він може бути змінений.

«Під час мандрівок Україною забороняються сплави, походи, прогулянки та екскурсії по маршрутах біля критичної інфраструктури, військових та стратегічних об’єктів. Недоступними є туристичні точки, наближені до кордонів з Білоруссю та Росією»,  — зазначили у відомстві.   

Через активні бойові дії туризм на сході та півдні України, особливо у прифронтових зонах, є небезпечним. Також варто утриматись від подорожей на територіях, які були під окупацією.

«У цьому році, як і в минулому, українцям заборонений пляжний відпочинок через мінну небезпеку та загрозу ракетних обстрілів на березі Чорного моря, а також Азовського, узбережжя якого повністю окуповане росіянами», — зазначили експерти.

Відносно безпечними є центральні та західні регіони України. 

Зокрема, у Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів. Також заборонений сплав водоймами. Також закритою для туристів є Чорнобильська зона.

  

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.