Благодійниця відроджує покинуті хати у селі Поморяни

Засновниця благодійного фонду «Спадщина.Ua» Ганна Гаврилів відшуковує в селах давні будівлі, які не мають охоронного статусу і які можна викупити у приватну власність, зберігає всі цінні елементи, решту — просто ремонтує і замінює аварійні конструкції.

Так, у селі Поморяни, що на Львівщині, кожна з хаток має «кольорову» назву за відтінком столярки — оливкова, синя, бірюзова, темно- і світло-зелена, карамельна, гірчична, кольору осінньої ночі та сушеної м’яти. 

Про це пише львівське видання Inlviv.in.ua.

Зараз у Поморянах відновлено вже дев’ять старих хат, ще чотири в роботі. Вони є трьох періодів забудови — початок XX століття, міжвоєнні, і з 1960-70-х.

«Я хотіла в Поморянах, найбільш екологічній точці Львівщини, з великою культурною спадщиною, гарними панорамами, розвивати зелений туризм. У мене була мрія зробити в селищі мережу хатинок, які б називалися «Мальовані Поморяни». Я уявляла, що буде багато кольорових хатинок. Вони мали б бути біленькі, побілені вапном, але відрізнятися різними кольорами столярки. Люди розпалювали б печі, гріли на них їжу, жили б таким автентичним життям і це була б для них додаткова атракція», — згадує Ганна Гаврилів.

Підлогу, столярку і пічки старих хат намагаються реставрувати і зберегти автентичними. Де не можна врятувати п’єци, майстри ставлять котли на дрова. Робота над одним об’єктом триває один-два місяці. Якщо є довіра і порозуміння, майбутні власники хатинок у Поморянах наперед можуть вибрати колір фарби, плитки, висловити свої побажання.

Читайте також: Кооператив Карпатські ґазди побудували прихисток для переселенців.

У Поморянах Ганна Гаврилів раніше займалася промоцією і відновленням замку Собеських. Але споруда аварійна і має статус пам’ятки національного значення. Тому багато бюрократичних перешкод і непорозумінь на різних рівнях влади стали на заваді втіленню мрії. Ганна пригадує, що важко емоційно пережила фактичне блокування робіт з відновлення замку, тому вирішила відроджувати селище в іншому напрямку.

«Першу хатинку, в якій ніхто не жив, я придбала для себе, зробила необхідний ремонт, додала комфорту, так необхідного вибагливому міському жителю, і будиночок відродився. Дві інші хати я придбала для зеленого туризму», — розповідає Ганна.

Потім плани змінилися, і Ганна продала свої три готові для вселення хатинки іншим сім’ям. А тепер, коли почалася війна, з’явилося більше запитів від охочих купити сільську хату, в якій можна жити. 

Для людей питання безперебійного опалення, світла і безпеки важливі, це стало поштовхом до рішень переїхати в село. І від червня 2022 року Ганна активно займається цим напрямком.

«Я зрозуміла, що до цих хаток є інтерес, особливо серед молодих активних свідомих людей. Тепер цей проект дуже актуальний», – пояснює засновниця «Спадщина.Ua».

Так покинуті оселі в Поморянах стала власністю журналістів, дизайнерів, художників, фахівців IT сфери та навіть медиків.

Раніше Zemliak.com писав про Ганну Гаврилів. Покинуті хати це не перший проект благодійниці. Вона викупила в селищі Розділ, що на Львівщині, занедбану історичну будівлю та перетворила її на громадський простір.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.