В Україні запрацює інститут помічника ветерана

Міністерство у справах ветеранів працює над впровадженням в Україні інституту помічника ветерана. 

В українських громадах, за принципом «рівний — рівному» працюватимуть спеціально навчені люди, які будуть налагоджувати спілкування ветеранів з усією бюрократичною системою, допомагатимуть із необхідною інформацією щодо соціальних гарантій та ветеранських послуг. 

Про це повідомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Запуск пілотного проекту планується в чотирьох областях — Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській.

«Кожен помічник відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді», — розповіла очільниця Мінветеранів.

Також майбутніх помічників навчатимуть й особливостям психологічної взаємодії з людьми, які повернулись із зони бойових дій. Проект планують розширити на всю країну.

«Українське суспільство має бути готовим до масового повернення наших Воїнів після здобуття перемоги у війні та якісної реінтеграції їх до мирного життя у своїх громадах. Наша політика і наша філософія, що ветеранська політика — це елемент національної безпеки, елемент стійкості держави й вона має реалізовуватись через людиноцентричний підхід», — зауважила Лапутіна.

Наразі фахівці Мінветеранів розробляють вимоги до помічників та алгоритми їхньої роботи з ветеранами. Серед кандидатів пріоритет надаватимуть ветеранам й ветеранкам, які виявлять таке бажання, а також членам їхніх сімей та родинам полеглих воїнів. Сервісні офіси у справах ветеранів, які будуть створені у територіальних громадах, координуватимуть роботу помічників.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.