Спортсменам планують спростити виїзд за кордон

На початку березня зареєстровано два законопроєкти №9075 та №9074, один з яких пропонує надати дозвіл спортсменам на виїзд за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Законопроєкт 9075 передбачає внесення змін до законодавства, надаючи більше можливостей для виїзду за кордон українським студентам та іншим категоріям громадян, що не підлягають мобілізації. Зазначається, що таке перетинання державного кордону має бути погодженим із територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки.

«Якщо людина хоче виїхати за кордон, то має офіційно взяти на себе зобов'язання повернутися до України не пізніше завершення терміну, на який вона не підлягає мобілізації відповідно до норм чинного законодавства (або ж протягом 30 днів після виїзду за кордон)», — ідеться у повідомленні.

Також спортсменами та іншими військовозобов’язаними особами, які хочуть виїхати за кордон для участі у міжнародних спортивних заходах: тренерам, лікарям, представникам команд — необхідно буде додатково надати лист від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту, який підтверджуватиме виїздна міжнародний спортивний захід.

Наголошується, що громадяни, котрі покинули Україну під час дії воєнного стану, та без поважних причин порушили термін повернення до нашої держави, повинні понести за це відповідальність.

Проте такі люди можуть звільнитися від покарання, якщо добровільно перерахують на спецрахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ суму, котра дорівнює розміру прожиткового мінімуму за кожен додатковий повний тиждень перебування за межами України.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.