Селян очікує штраф за власну свердловину

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект №9020, в межах якого жителів сіл та дачних ділянок очікує штраф за використання водних надр. Зокрема, буріння скважин без ліцензії буде теж оштрафовано.

Про це пише Agropolit.com.

У законопроекті пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни та штрафи:

  • буріння свердловин для видобутку підземних вод без ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом. Штраф за порушення становить від 17 до 34 тис. грн, у разі повторного порушення — від 51 тис. грн
  • за незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їх використання — штраф від 34 до 51 тис. грн, за повторне порушення протягом року — до 68 тис. грн.

«Це ж стосується їх ліквідації або тампонування, а також незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для добування підземних вод після припинення їх експлуатації», — ідеться у документі.

Якщо депутати підтримають законопроєкт 9020 достатньою кількістю голосів, то в Україні можуть встановити, що такий вид діяльності слід ліцензувати у порядку, передбаченому законодавством. Автор законопроєкту вказує, що такі ліцензії потрібно буде отримувати у Держгеонадра. 

Варто зазначити, що у статті 23 Кодексу України «Про надра» зазначається, що українці мають право отримувати корисні копалини на своїх земельних ділянках у вигляді підземних вод. Використовувати можна воду тільки для господарських, питних та побутових потреб. Документів на неї не потрібно.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.