Жителі села Степанівка врятували півсотні дітей від депортації в росію

Понад 50 дітей вдалося сховати від окупантів співробітникам Центру соціально-психологічної реабілітації та мешканцям села Степанівка на Херсонщині. 

Про це повідомляє Kherson.net.ua. 

У центрі соціально-психологічної реабілітації Степанівки живуть діти-сироти або ті, що опинилися в складних життєвих обставинах. Його директор Володимир Сагайдак дуже боявся, що дітей можуть силою забрати та вивезти до росії. 

«Я зрозумів, коли прийдуть росіяни — буде проблема. Тому що 52 дитини на такий заклад — це гарна картинка для росії, для пропагандистів. Ми порадилися з колективом і почали ховати дітей», — розповідає Володимир.  

За деякий час сюди прийшли агенти ФСБ з російськими солдатами і хотіли вилучити дітей. Але малюків сховала громада.

Оксана Коваль, що працює в цьому центрі, взяла до себе додому трьох дітей 3, 8 та 9 років. Всім казала, що це племінники. 

Люди допомагали продуктами. 

«Ті, які розуміли, що у нас діти, яких ми переховуємо, допомагали молоком, хтось картоплю приносив, хтось з нашими дітками грався», — розповідає жінка. 

Поки люди переховували дітей, в центрі соціально-психологічної реабілітації лишалося 15 сиріт з Миколаївщини, яких в липні привезли з лінії фронту.

«Вони там жили в підвалі, їли те, що приготовили на вогнищі. І ці 15 дітей я не зміг сховати. Вони були на контролі росіян», — розповідає директор центру. 

В іншому інтернаті в Херсоні окупанти забирали молодших дітей — 3-5 років. Куди їх вивезли і що з ними — невідомо.

Повідомляється, за даними Міністра оборони України, росія депортувала понад 13 тисяч українських дітей.

Володимир та громада села на Херсонщині, заховавши вихованців інтернату від окупантів, урятували від депортації 52 дитини.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.