Садівникам нагадали, що робити після збору врожаю яблук

Вкінці літа, чи на початку осені фруктовий сад потребує догляду. Зокрема, ябулі необхідно приділити немало уваги.

Перекопати ґрунт навколо дерева, щоб позбутися личинок, як заховалися на зимівлю. Зробити зачистку кори на стовбурі та гілках садовим шкребком, щоб прогнати шкідників та запобігти їх розмноженню, пише Zemliak.com.

Яблуня в серпні все ще сповнена циркулюючим соком, але у вересні, жовтні та листопаді вже можна проводити її обрізування, якщо найближчим часом не прогнозують сильних заморозків. 

«Осіннє обрізування молодих яблунь полягає в незначному укорочуванні вирослих за літо пагонів. Деревам старшим п'яти років для стимуляції активного плодоношення роблять середнє обрізування, скорочуючи міцні пагони на третину довжини. При слабкому річному прирості необхідне сильне обрізування», — кажуть експерти. 

Визначають три види приросту гілок:

  • сильний приріст — це збільшення довжини гілок за сезон до 70-100 см
  • середній приріст — до 30-70 см
  • слабкий приріст — менше 30 см. 

Обрізування яблуні восени передбачає також видалення всіх сухих, занадто слабких, поламаних, зростаючих всередину крони пагонів, а також тих, які відходять від скелетної гілки або від стовбура під гострим кутом. 

Читайте також: Десять суворих заборон для вашого саду

Якщо потрібно видалити гілку цілком, обріжте її спочатку до першої від стовбура бруньки, а потім дрібнозубчастою пилкою відпиляти пеньок від основи в бік верхівки — не навпаки, а зріз обробити садовим варом.

У вересні-жовтні обробляють дерева бордоською рідиною. Це один з найпопулярніших фунгіцидів від різних хвороб та шкідників.

Якщо у дерев є захворювання — моніліоз, то обробка бордоською рідиною або іншими фунгіцидами допоможе його підлікувати. З таким захворюванням повторну обробку краще повторити ще й навесні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.