Підживлювати дерева восени азотом заборонено — досвід

Восени, починаючи із жовтня, під плодові вносять фосфорно-калійні добрива. Вони потрібні для підтримання правильного обміну речовин. Азотні добрива у цей час заборонені, оскільки можуть згубити дерево.

Можна використати 15 г калійної солі та 10 г суперфосфату (на 1 м.кв.), які розподіляють в межах пристовбурного кола. Замінити такі добрива можна деревним попелом, який вносять із розрахунку 200 г на 1 м.кв, пише Zemliak.com.

Такі добрива варто чергувати з перегноєм. Під рослини, яким 3 роки, вносять по 5 кг перегною на 1 м.кв. Через рік норму збільшують до 8-10 кг на 1 м.кв. пристовбурного кола. Добре дерева реагують і на курячий послід. Восени його слід вносити сухим (до 400 г на 1 м.кв).

Для чого потрібні фосфор та калій плодовим деревам:

  • фосфор потрібен для визрівання як надземних, так і підземних частин рослини. Він дає рослинам стійкість до хвороб, різких змін температури, посухи. Особливо гостро реагують на нестачу фосфору молоді дерева. Якщо їм не вистачатиме цього елементу, вони так і залишаються слабкими і часто хворітимуть
  • калій відповідає за водний баланс, цукристість плодів, покращує стійкість рослин до хвороб, такі рослини краще переносять морози. Дерева, яким не вистачає калію, не утворюють плодові бруньки, бутони, не будуть формувати зав’язь. Нестача калію робить рослину більш вразливою до морозних зим.

Під час осіннього підживлення рекомендовано використовувати не лише мінеральні добрива, а й закладати перегній. Він насичує покращує структуру ґрунту та насичує його корисними мікроорганізмами. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.