На зберігання цибулини гладіолусів слід класти сухими — досвід

Бульбоцибулини гладіолусів потрібно обов’язково викопувати. Зазвичай, збирання починають в середині вересня — на початку жовтня, в сонячний теплий день. Перед закладкою на зберігання, цибулини обов'язково необхідно просушити, оскільки накопичена волога може бути згубною, пише Zemliak.com.

Щодо термінів викопування, то вони у кожного сорту свої. Можна орієнтуватися на те, коли востаннє зрізалися бутони, і відрахувати від цієї дати приблизно 30 днів. Як правило, зразу викопують ранні сорти, потім середні і вже останніми — пізні.

«Щоб не пошкодити посадковий матеріал, цибулини викопують широкою лопатою. Далі акуратно струшують землю і обрізають коріння і стебла під саму цибулину», — кажуть садівники.

Перед закладанням цибулин гладіолусів на зберігання їх потрібно розсортувати, оглянути і відкласти пошкоджені екземпляри. Материнські бульби треба відокремити від діток та добре просушити. Це важливий момент. 

Способів  зимівлі існує чимало:

  • купити сітки з дрібним плетінням, які призначені для овочів. Деякі господині також використовують для зберігання цибулин гладіолусів звичайні капронові панчохи.
  • добре підходять для зберігання картонні коробки. Але їх варто додатково вистелити папером, а в стінках виконати невеликі отвори для повноцінного проходження повітря.
  • діток цибулин гладіолусів найкраще зберігати в паперових пакетах або тканинних мішечках з натуральних тканин, наприклад, з бавовни або льону.

«Зберігати бульбоцибулини в целофанових пакетах — не варто. Навіть, якщо в них зробити отвори — це не дуже надійно, адже посадковий матеріал виділяє певну кількість вологи. Без циркуляції повітря вона не випаровується, а накопичується. В результаті бульби гниють, псуються», — зазначають експерти.

Щоб рослини були надійно захищені від грибків і бактерій, кладуть в тару кілька стеблинок м’яти або зубчики часнику. Вони мають бактерицидну властивість, а їх запах відлякує шкідників.

Гладіолуси — квіти, що мають тропічне походження, тому наші зими в ґрунті їм перенести непросто. Квітникарі з досвідом кажуть: якщо залишити рослини в землі, найімовірніше, вони замерзнуть. Навіть добре замульчувавши ділянку з гладіолусами, не можна бути впевненим, що квіти не загинуть.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.