Озиму цибулю висівати краще в кінці літа — досвід

Вирощування озимої цибулі дає величезну перевагу перед тими хто вирощує традиційну цибулю, так як озиму збирають на 1-1,5 місяці раніше ніж цибулю весняного посіву. 

Цибулю найкраще сіяти в самому кінці літа, в двадцятих числах серпня. Посів нічим не відрізняється від весняного посіву: Норма висіву насіння становить 3,5-4,5 кг / га, або 0,9-1,2 млн. шт / га, пише Сільське господарство та садівництво.

При вірному догляді можливо отримати врожайність близько 40-45 т цибулі з сухим лушпинням з гектара.

Цибуля не може перенести дуже холодних зим, допустимі температури для неї: -15°С без снігового покриву, і до-25°С під снігом. Для озимої посадки призначені спеціальні озимі сорти або гібридні сорти короткого та середнього дня. 

«Ні в якому разі не використовуйте для озимої посадки весняні сорти цибулі, є велика ймовірність того що вони не переживуть зиму», — зазначили городники.

Обробка грунту перед озимою посадкою в чомусь схожа з обробкою грунту перед звичайною весняної посадкою. Дуже добре для цибулі використовувати органічні добрива, особливо гній, його потрібно вносити восени в кількості 40 тонн на гектар.

Читайте також: Перспективні сорти і гібриди цибулі в Україні — опис новинок останніх років.

Передпосівне добриво найкраще робити натрієвою селітрою, для основного же добрива використовувати аміачну або кільцеву селітру. Добриво фосфором (з розрахунку 100-150 кг / га), а також калієм (200-250 кг / га) робиться лише раз за 7-15 днів до висіву озимої цибулі.

«Щоб уникнути замерзання врожаю цибулі можна використовувати агроволокно і накрити їм урожай. Його потрібно розкласти обережно до початку настання морозів, а прибрати — перед початком вегетативного періоду», — кажуть експерти. 

Але не варто поспішати накривати урожай тому, що це впливає на його зимівлю, використовують його тільки в крайніх випадках. Для цих потреб знадобиться агроволконо яке добре пропускає світло.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.