Уражені хворобами кущі огірків варто сміливо видаляти з грядки

Кореневі гнилі на огірках найчастіше проявляються в тому, що стовбур від землі став дерев’яніти, ставати сіро-коричневим, і батоги повисли. Корінь втрачає живлячі волоски, стає коричневого кольору, такого ж кольору стає і стебло, потім батоги в’януть. Дуже скоро хворі кущі зовсім засохнуть. Тож уражені кущі можна сміливо видаляти, пише Мережа новин.

Корисно поливати рослини тільки теплою водою. В цьому випадку кореневі гнилі не так часто з’являються.

А ще треба рослини обприскувати розчином марганцівки: 1-3 г на 10 л води.

В середині літа кущі огірків дуже часто уражаються пероноспорозом або несправжньою борошнистою росою. В цьому випадку батоги і листя починають всихати знизу вгору.

Боротися з недугою можна тільки позакореневими підгодівлями. Для цього в 10 л води розводять 100 г сечовини, 5 г борної кислоти, 3 г мідного купоросу і по 1 г залізного купоросу і сірчанокислого цинку.

Крім цього, корисно обприскувати кущі раз у два тижні розчином Фітоспоріном. Після застосування препарату урожай можна збирати вже через три дні.

Багато шкоди приносить і справжня борошниста роса. Це коли на листках з’являється білий наліт, і вони дуже швидко засихають. Проти цього грибка використовують обробки Тіовітом (40 г на 10 л води) або колоїдною сірою (80 г на 10 л води).

Обробки проводять за першими ознаками і через два тижні повторюють. Урожай можна збирати вже на наступний день після обприскування.

Трохи рідше зустрічається антракноз. Він проявляється у вигляді коричневих плям на коренях і стеблах рослин, які швидко висихають і викликають загибель окремих кущів. Проти антракнозу добре працюють підгодівлі фосфорно-калійними добривами.

А взагалі, антракноз — це хвороба ослаблених рослин. Послабити огірки можуть рідкісні поливи, занадто суха і спекотна погода і, навпаки, низькі нічні температури і часті ранкові тумани.

При появі будь-якої хвороби дуже благотворно на кущі впливає мульчування ґрунту перегноєм або компостом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.