Стало відомо, коли починається Великий піст

В 2023 рокі Великдень вважається раннім, адже припадає на 16 квітня. Традиційно Великий піст триває сім тижнів перед Воскресінням Христовим. Тобто 2023 року він триватиме від 27 лютого до 15 квітня.

Про це повідомляє ТСН.

Великий піст складається з Чотиридесятниці та Страсної седмиці. Остання — це тиждень напередодні Великодня. Чотиридесятницю встановили на честь сорокаденного посту, якого дотримувався Спаситель. А Страсна седмиця вшановує пам'ять останніх семи днів Ісуса Христа перед розп'яттям на хресті. Загалом Великий піст завжди триває сім тижнів або 48 днів.

«Перший та останній тижні вважаються найсуворішими. В понеділок, середу та п'ятницю в ці тижні можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічному обробленню. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері», — кажуть знавці.

Певні послаблення Церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.

Останній тиждень посту, який називається Страсною седмицею, має особливий день — п'ятницю. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. А в суботу приймання їжі взагалі заборонено.

У другий-шостий тижні меню за днями може виглядати так:

  • Понеділок — на сніданок можна заварити гречану кашу на воді, на обід приготувати капустяний суп та картопляні котлети, на десерт з'їсти фрукти, а на вечерю випити чай без цукру.
  • Вівторок — вранці можна з'їсти смачну вівсяну кашу, на обід — вермішелевий суп, салат з овочів, перлову кашу з грибами. Від вечері краще утриматися.
  • Середа — розпочати день можна з рисової каші, а на обід з'їсти гриби й салат із капусти. Вечерю краще пропустити.
  • Четвер — на сніданок чудовим варіантом стане кукурудзяна каша і сухофрукти, на обід підійде солянка та овочевий салат, а на вечерю — картопляне пюре і домашні заготовлення.
  • П'ятниця — спробуйте ячну кашу, зваріть гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат, на вечерю можна поласувати гречкою під грибною підливою.
  • Субота — початок дня буде чудовим з вінегретом, а на обід можна приготувати рисову кашу з чорносливом і курагою, на вечерю можна зробити макарони й салат.
  • Неділя — вівсяні пластівці на воді можуть стати сніданком, на обід можна з'їсти пісний борщ та смажену картоплю, а на вечерю — відварений рис із цибулею та морквою.

Взагалі на Великий піст можна експериментувати. Головне — виключити з меню всі продукти тваринного походження. А це молоко, сир, сметана, яйця, м'ясо та риба.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.