Більшість православних українців відносять себе до ПЦУ — опитування

Серед православних українців переважна більшість вважають себе належними до Православної церкви України — таких в Україні зараз понад 58%. При чому кількість таких вірян за останній рік зросла на 10%.

Про це пише Голос Америки з посиланням на результати опитування КМІС.

Водночас трохи зросла і кількість православних, які вважають себе належними до Української православної церкви Московського патріархату. Цю церкву сьогодні називають своєю 25%, тоді як торік було 21.5%.

Лави прихильників однієї й другої церков виросли за рахунок зменшення кількості вірян, які раніше називали себе «просто православними» без конкретизації патріархату. Цього року таких виявилося 12%, торік було 23%.

«За цей рік приріст тих, хто ідентифікує себе з ПЦУ, відбувся саме за рахунок тих респондентів, які минулого року ще відповідали, що вони «просто православні» і ні з ким себе не ідентифікують. Значною мірою, це реакція на ситуацію в країні і поведінку церков», — сказав Антон Грушецький, заступник директора КМІС.

За його словами, за останній рік церква мала значний вплив в умовах пандемії Covid-19, і позиція ПЦУ виглядала більш зваженою, ніж позиція УПЦ.

На думку керівника КМІС, свою роль відіграло також загострення російської агресії проти України. Значна частина респондентів, які торік сповідували позицію «какая разніца», «я просто православний», тепер вирішили ідентифікувати себе з ПЦУ

«У квітні сталося розгортання військ РФ на кордоні з Україною. І тому значна частина респондентів, які торік сповідували позицію «над сутичкою» або «какая разніца», «я просто православний», тепер в силу цих подій вирішили ідентифікувати себе з ПЦУ», — припускає соціолог.

За останній рік зросло позитивне ставлення до Православної церкви України. Натомість до УПЦ Московського патріархату ставляться значно гірше, ніж до інших церков.

За даними опитування, до УПЦ Московського патріархату негативно ставляться 35% вірян.

«Це немало, але й не катастрофічно багато. Відторгнення є, але загалом ставлення спокійне. Бо якщо у тебе в містечку тільки церква Московського патріархату, то люди йдуть туди. Ситуація аж ніяк не схожа на релігійний розбрат і ворожнечу», — наголосив соціолог.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.