Податки на майно буде адмініструвати місцева влада

Новим законопроєктом 11067 передбачається поетапне передання органам місцевого самоврядування повноважень з адміністрування податку на майно. 

Таким чином бюджет громад буде наповнюватись за рахунок сплати податку на майно.

Про це ідеться в пояснювальній записці законопроєкту, пише Zemliak.com.

Наразі фіскальний потенціал громад не реалізується належним чином, зокрема через обмежені повноваження органів місцевого самоврядування, які найбільш наближені до платників майнових податків.

«Запровадження етапності пояснюється необхідністю забезпечення поступової адаптації органів місцевого самоврядування до нової системи адміністрування податку на майно та необхідністю часу для проведення якісної інвентаризації активів (земля, нерухомість) у громадах, посилення матеріально-технічних та кадрових спроможностей громад для виконання повноважень з адміністрування податку на майно», — ідеться у законопроєкті. 

Етапи включають:

  • перший етап — строк дії відповідних законодавчих норм становитиме 2 роки. З 1 січня 2025 року до 31 грудня 2026 року пропонується надати органам місцевого самоврядування повноваження в частині реєстрації та ведення обліку об'єктів оподаткування податком на майно, проведення звірки платників податку на майно, збору податкової інформації з податку на майно та внесення її до інформаційних баз даних ДПС України, надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень з плати за землю;
  • другий етап — з 1 січня 2027 року і на постійній основі передбачається значне розширення повноважень органів місцевого самоврядування з адміністрування податку на майно водночас із забезпеченням для ДПС України функцій нагляду за дотриманням органами місцевого самоврядування норм податкового законодавства у частині податку на майно.

Метою законопроєкту 11067 є посилення фінансових спроможностей громад шляхом змін у системі адміністрування податку на майно. Серед ключових завдань законопроекту — збільшення наповнюваності бюджетів громад, зменшення видатків держави на адміністрування податку на майно, сприяння продовженню реформи децентралізації, розвиток громад та територій.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.