Без керівництва залишаються 267 старостинських округів — дослідження

Станом на 1 січня 2024 року в Україні зафіксовано створення 7744 старостинських округів, з яких 267 залишаються без очільників. Всього на цю дату місцевими радами було призначено на посади 7477 старост.

Про це повідомляє Децентралізація за результатами Моніторингу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Про причини такої великої кількості вакансій посад старост не повідомляється.

«Можна припустити, що це пов’язано з нестачею кадрів на місцях, з якою часто стикалися органи місцевого самоврядування і до широкомасштабного вторгнення. З війною кадровий голод проник у всі сфери життя країни», — кажуть експерти. 

Також на ситуацію можуть впливати прогалини законодавчого регулювання інституту старост, зважаючи на впровадження в Україні правового режиму воєнного стану.

Довідково: інститут старост в Україні запроваджено в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в 2015 році з прийняттям Закону «Про добровільне об’єднання територіальних  громад». 

Ознайомитись детальніше із запланованими змінами до законодавства можна в окремому матеріалі Zemliak.com «Зміни законів про старост: пояснювальна записка законопроєкту 9518».

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.