В Україні скасують радянські норми переходу міста в селище

Законопроект про вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою №8263 готовий до розгляду на комітеті до другого читання!

Головний аспект документу — жодний населений пункт, що наразі перебуває в категорії міста, не буде переведений до селища або села в силу ухвалення даного законопроекту, а зберігає поточну категорію.

Про це повідомив Віталій Безгін, народний депутат.

Прийняття документу прибирає радянське регулювання даних питань та впроваджує регулювання на рівні українського законодавства. Указ 1981 року вмирає!

Законопроєкт 8263 регламентує процедури:

  • утворення населених пунктів, встановлення (зміни) їх меж
  • зміну категорій населених пунктів
  • встановлення (зміну) меж районів у місті
  • найменування населених пунктів та районів
  • утворення, ліквідацію районів, вставнолення (зміну) їх меж та зміну їх адміністративних центрів

«Закон фіксує, що громадське обговорення є невід'ємною складовою процедури вирішення більшості питань АТУ (виняток - рішення щодо районів)», — повідомив Безгін.

Документ запроваджує нову категорію «поселення» — компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. 

Вкрай важлива норма, враховуючи те, що більшість переселенців живуть у компактних місцях розселення, але повинні отримувати всі відповідні послуги в громаді. Для тих, хто вважає, що таке явище дуже короткочасне і не потребує регулювання, приклад Грузії каже, що в тимчасових поселеннях утворених після 2008 року досі мешкають люди.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.