Лісовий квиток дозволяє вільно збирати березовий сік — деталі

Заготівля деревних соків у межах населених пунктів є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.

Приватні особи мають право збирати березовий сік без спеціального дозволу лише на власному подвір’ї чи ділянці. Метр від неї — вже порушення.

Про це зазначили фахівці Безоплатної правової допомоги.

Пробити одну дірку — доведеться сплатити штраф. Якщо це буде проріз — це рахуватиметься як пошкодження дерева і, відповідно, нарахують суму збитків. 

Якщо заруба на дереві буде перевищувати 10% периметра дерева, окрім штрафу доведеться відшкодувати збитки державі. Скільки заплатити — все залежатиме від діаметру пня. Якщо, наприклад, береза має 50 см в діаметрі і вона росте в лісі, націдити соку з такої обійдеться приблизно до 10 тис. грн. 

«Ст. 66 Лісового кодексу України (загальне використання лісових ресурсів) передбачено, що громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України, однак не передбачено заготівлю деревних соків», — кажуть експерти.

Щоб мати змогу заготовляти сік, потрібно мати лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.

«Якщо пошкодили дерево в населеному пункті, відповідальність за ст. 152 КУпАП, якщо в лісі, покарання наступає за ст. 70 КУпАП, якщо на об’єктах заповідного фонду – відповідальність за ст. 91 КУпАП. Автомобільні дороги, посадки, території залізниць — прирівнюються до лісового господарства», — додали правники.

Якщо, наприклад, береза має 50 см в діаметрі, доведеться викласти з кишені близько 10 тисяч гривень. Якщо назбиралось кілька літрів соку, але інспектори розцінили це як пошкодження дерева, окрім штрафу ще й відшкодовуються збитки державі, а це тисячі гривень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.