В Україні з'являться власні географічні назви спиртних напоїв

Кабінет Міністрів схвалив проект закону «Про географічні зазначення спиртних напоїв», який імплементує в національне законодавство вимоги Європейського Союзу в частині правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Шляхом ухвалення документу, в законодавство України буде введено визначення та запроваджено класифікацію спиртних напоїв. Також встановлюються загальні правила визначення, опису, представлення і маркування спиртних напоїв, правила використання офіційних назв спиртних напоїв, що є відправною точкою для розвитку інституту географічних зазначень спиртних напоїв»,  — ідеться у повідомленні.

Як зазначається в пояснювальній записці, ухвалення Закону України «Про правову охорону географічних зазначень» створило необхідну правову базу для розробки спеціального законодавства, що визначатиме особливості підготовки до реєстрації, використання та захисту географічних зазначень щодо с/г продукції, харчових продуктів, вин, винних продуктів, спиртних напоїв. 

«Українські спиртні напої з географічним зазначенням, мають значний потенціал на вибагливому європейському ринку», — ідеться в пояснювальній записці. 

Крім цього, законопроект запроваджує систему контролю географічних зазначень спиртних напоїв, зокрема контроль щодо відповідності спиртних напоїв з зареєстрованими географічними зазначеннями вимогам специфікації шляхом здійснення оцінки відповідності. Передбачається створення Реєстру органів з оцінки відповідності в сфері географічних зазначень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.