В Україні соціальні продукти стануть недоступними — думка

Зростання цін на продукти першої необхідності у роздрібній мережі має тривожну тенденцію. Адже виробникам через енергетичну кризу доводиться підвищувати ціни.

За даними офіційної статистики, в Україні подорожчала низка соціальних продуктів, таких як крупи, макаронні вироби, борошно й хліб.

Про це повідомила  Ануш Балян, віцепрезидентка НААН.

«Гречана крупа вже здорожчала на 17,5%, рис — майже на 28%, манна крупа  — на 17,3%.  На 20-22% зросла вартість хліба популярних сортів. Сезон цукроваріння лише розгортається, а вартість цукру вже підскочила на 27-30%. До 45-50 грн за десяток зросла вартість яєць у магазинах, і це тільки проміжний показник. Але і цей стрибок не настільки разючий, як ціни на олію, яка здорожчала на 67%», — зазначила Ануш Балян.

Як зазначила посадовиця, сало побило всі рекорди в ціні. Однією з причин став перехід свиноферм на м'ясні породи. На ринках столиці найдешевше сало вартує 170-180 грн/кг, а кращі сорти — 350.

«Низку вітчизняних харчових продуктів переважно вивозять за кордон, і це також зумовлює підвищення цін на внутрішньому ринку. Зокрема, Україна експортує близько 80 тис т меду, що становить понад 90% від його виробництва. Відтак вартість цього продукту для українців сягнула 400 грн/л», — коментує Ануш Валеріївна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.