У Пирятинській громаді працює садовий коворкінг

У Пирятинській громаді працює садовий коворкінг. На його реалізацію було використано близько 560 тис. грн грантових коштів. Нині в обробітку коворкінгу є близько 2 га землі, де вирощують огірки, помідори, буряк, моркву, цибулю, картоплю. Також у коворкінгу є садові інструменти та техніка.

Про це розповіли в Полтавській ОВА.

«Наш коворкінг починався зі шкільного саду, де росли переважно яблуні та малина. Завдяки партнерському проєкту ми отримали невеличкий трактор й обладнання для саджання та збирання картоплі, а ще — апаратуру для шокової заморозки овочів та фруктів. Так ми отримали поштовх для розвитку. Тепер на нашій ділянці засаджено все, ніде немає вільного клаптика. Наприклад, картопляні грядки у нас розташовані просто між яблунями», — розповідає пані Наталія, фаховий агроном.

Нині садовий коворкінг — це основа курсу шкільного підприємництва. Тут навчають методам догляду за садом, підбору сортів, обрізці дерев, способам покращення врожайності та іншим важливим знанням із садівництва та городництва.

А на уроках соціального шкільного підприємництва учні вчаться рахувати собівартість вирощування сільськогосподарської продукції, частину якої продають місцевим переробним підприємствам. 

Здобувши ці навички, одна з учениць садового коворкінгу Марія Токар почала вирощувати на батьківській присадибній ділянці помідори й заробляти на цьому непогані кошти.

Частина соціального підприємництва — благодійність. Завдяки газонокосарці, придбаній на грантові кошти, штатні дорослі працівники садового коворкінгу косять траву біля будинків соціально вразливих мешканців громади, а також біля будинків загиблих та поранених бійців Збройних Сил України. 

А за допомогою міні-трактора – саджають чи збирають картоплю на їхніх присадибних ділянках.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.