Гадяцька сорочка стане частиною Національної культурної спадщини

Виконком Гадяцької міської ради погодив внесення елементу «Гадяцька жіноча вишита сорочка» до Національного переліку елементів національної культурної спадщини України з подальшим просуванням до Міжнародних списків.

Про це повідомляє Гадцька міська рада.

«У 2020 році гадяцьку вишиванку було внесено до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Для подальшої її популяризації, працівники комунального закладу «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» запропонували внести вишиванку синім по білому до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України»,  — ідеться у повідомленні. 

23 лютого виконавчий комітет Гадяцької міської ради під час засідання погодив внесення елементу «Гадяцька жіноча вишита сорочка» до Національного переліку елементів національної культурної спадщини України з подальшим просуванням до Міжнародних списків.

За словами начальника культури і туризму Гадяцької міської ради Лариси Труш, такий статус дасть можливість нашій громаді брати участь у міжнародних проєктах та грандах, а також розширити внутрішній туризм.

Гадяцьку сорочку вишивали синіми нитками. Їх купували у місцевих євреїв — майже триста років тому російська імператриця катерина друга запровадила межу осілості для євреїв. Гадяччина входила у цю межу осілості. Євреї купували нитки у Індії, а фарбували синім барвником, який називався індиго. Тому такі нитки були дорогими.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.