ВРУ розгляне проект закону про деколонізацію топонімії у другому читанні

На початку квітня 2022 року народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України законопроект №7253 про деколонізацію топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України. 

Уже 19 квітня комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надав висновки та ухвалив рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. Отже, тепер проект закону №7253 готується до розгляду в другому читанні.

Про це стало відомо з картки законопроекту на сайті Верховної Ради України.

Законопроект пропонує внести зміни до ЗУ «Про географічні назви» та встановити заборону присвоювати географічним об’єктам назви, що пов'язані з державою-окупантом або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів.

«Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання», — ідеться у висновку проекту.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи зазначений законопроект спрямований на деколонізацію топоніміки та впорядкування використання у населених пунктах України географічних назв та символіки держави, яка вчинила збройну агресію проти України, з метою недопущення повторення таких злочинів у майбутньому, усунення загрози суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України, а також очищення та оздоровлення вітчизняного суспільного простору від нав’язаних комуночужинських ідеологем, убезпечення впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості та повного відновлення української історично-національної топоніміки, осучаснення її іменами новітніх Героїв у боротьбі з ворогом. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.