В Україні запускають біржу біопалива

Уряд закликає збільшити частку альтернативних видів палива на ринку. Для цього планується запустити біржу біопалива.

Про це повідомили учасники брифінгу «Розвиток біржової торгівлі біопаливом — стимул для ринку біоенергетики в Україні».

У пріоритеті — створення прозорого та конкурентного ринку біопалива. 

«На сьогодні Україна імпортує 1/3 газу. Відмовитись від цього можна завдяки альтернативним видам палива, що дозволить заощаджувати великі кошти в бюджеті», — зазначає голова держагентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва. 

За даними Держенергоефективності, з початку 2022 року по жовтень 2023 року введено 360 МВт потужностей з виробництва теплової енергії на альтернативних видах палива. Це приблизно 72 млн євро інвестицій в економіку.

Зазначається, агровідходи є одним із головних джерел для виготовлення рідкого та твердого біопалива. З боку Держенергоефективності було введено в дію кілька ініціатив з 2021 до 2023 року щодо зменшення податку на землю для агровиробників, що будуть використовувати її для вирощування енергетичних рослин, а також встановлення нульової ставки податку за викиди СО2 для виробників, що працюють на біопаливі.

За озвученими підрахунками, встановлення та опалення котельні на біопаливі на щепі, наприклад, дозволяє відчутно заощаджувати — 1 Гккал на газу коштує 4800 грн, 1 Гккал теплопостачання на щепі — 2000 грн.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.