На Харківщині відбудовують зруйноване російською армією село

Село Кам'янка в Харківській області було знищене майже вщент російською армією: тут немає жодної вцілілої хати і все було заміновано. Зараз його жителі спільно з волонтерами заново відбудовують свої оселі.

До війни в цьому селі жили майже 1 200 людей. Наразі повернулися менше сотні. Вони потроху латають дахи, підпирають паркани ящиками з-під снарядів. Найскладніше те, що в Кам'янці немає світла, газу та зв’язку. Коли відновлять усі комунікації — невідомо, роботи просуваються повільно, адже відступаючи, росіяни замінували село вкрай щільно, пише ТСН.

«На початку літа ми почали демонтаж. Була одна група будівельників, потім ми трохи дорозбирали, запросили родичів на розбирання цегли», — каже жителька села Людмила Корнійча.

Зараз будинок поки без даху, проте подружжя мріє, як заново облаштує своє помешкання. Звести «з нуля» стіни родині допомогли волонтери і благодійники.

Іншій жительці села Кам'янка Світлані теж допомагають будівельники. Жінка встигла виїхати з села, поки сюди не зайшли росіяни. На початку березня в її хату поцілили з гелікоптера. І повернувшись, вона не впізнала свого будинку.

«Скільки снарядів, гранати, і розтяжки були», — каже Світлана Рябенко.

Нині жінка поки живе в сусідській хаті, яка стояла пусткою.

«Тут люди всі дуже хочуть працювати. Дуже хочуть повернутися. Зараз ми взяли, як пілотний проєкт, 5 будинків на відбудову. Два вже чекають даху. І три ми будем намагатися закрити все ж таки цього року», — каже директорка БФ «Єдність і сила» Наталія Сергієнко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.