Вартість розробки комплексних планів для громад може сягати 10 млн гривень — експерт

Близько 57% громад із 440 опитаних вказали, що орієнтовна вартість розробки комплексних планів просторового розвитку громади може складати від 1 до 10 млн грн. При цьому майже 46% опитаних громад зараз не мають фінансових ресурсів на розробку таких планів. І ще 39% громад можуть профінансувати розробку планів вартістю лише до 1 млн грн.

Це свідчить про те, що громади потребують фінансової підтримки для створення комплексних планів.

Про це розповів Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, під час презентації інструментів комплексного просторового планування територій громад для їх повоєнного відновлення 1 червня 2023 року.

Гроші на комплексні плани

Загалом, Іван Слободяник представив результати опитування серед 440 громад, завдяки якому вдалося дізнатися, на якому етапі розробки комплексних планів вони знаходяться і скільки для них це коштуватиме.

Голова асоціації розповів про такі деталі робіт у громадах:

  • 422 громади повністю або частково зареєстрували право комунальної власності громад на землю; 
  • 317 громад проводять або завершили інвентаризацію земель; 
  • 295 громад оприлюднили інформацію про землі громади частково або повністю; 
  • 242 громади визначили землі для насадження лісів, рекреаційних об’єктів, лісосмуг,
  • тощо, 
  • 202 громади мають виділені об’єкти культурної спадщини з охоронними зонами.

Щодо стану розробки комплексних планів Іван Слободяник зазначив, що 180 громад прийняли рішення про розробку комплексних планів, 88 громад створили робочі групи, 37 громад повідомили, що працюють над завданням розробки комплексного плану, 18 вже визначили виконавця.

«Серед причин, які гальмують процес створення комплексних планів, — недостатня експертна підтримка та відсутність актуальної картографічної основи, зважаючи на значну вартість створення картографічних матеріалів і обмеження здійснювати аерозйомку територій у воєнний час. Ми маємо на рівні закону встановити, що ортофотоплани є картографічною основою для комплексних планів», — додав Іван Слободяник.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.