Люди продовжують покидати прикордонні села Чернігівщини через російські обстріли

Через російські обстріли 95% жителів покинули прикордонне село Тимоновичі Семенівської громади на Чернігівщині. Зі 165 жителів там залишилось вісім. Село Мурав’ї Новгород-Сіверської громади вимушено покинули всі жителі. З 44 жителів там нікого не залишилось. Ці села зазнали найбільшого відселення у Новгород-Сіверському районі, пише Суспільне Чернігів.

Також більш ніж половина жителів евакуювались з сіл Заріччя (з 79 жителів залишилось 28), Леонівка (з 75 — 36), Галаганівка (зі 130 — 62), Грем’ячка (з 25 — 11), Семенівської громади.

За словами начальника Новгород-Сіверської РВА Сергія Сергієнка, через інтенсивні артилерійські, мінометні обстріли (360 вибухів фіксували за тиждень на прикордонні Чернігівщини) та авіаудари керованими бомбами в кінці квітня — на початку травня прикордонні села Семенівської громади покинуло 776 людей, в тому числі 208 дітей. Це за даними на 31 травня.

«Близько 360 прильотів снарядів у нас було щотижня. Однак нещодавно росіяни почали прицільно обстрілювати саме населені пункти, де живуть цивільні. Після цього люди сказали: «Так, треба виїжджати», — розказав Сергій Сергієнко.

Тиждень тому цифри евакуйованих були більші – частина людей повернулись додому. Так після удару російської авіації 28 і 29 квітня село Костобобрів вимушено покинули третина жителів — це понад сто людей. У другій половині травня, коли обстріли зменшились, люди почали повертатись в село, повернулось кількадесят осіб, розповіла телефоном місцева жителька Любов, в тому числі повернулась і вона.

«Пожили самі тиждень у чужій квартирі в Чернігові, не знала куди себе діти. Коли припинились удари авіабомбами та рідшими стали обстріли, одразу вирішили повернутись додому, там город, господарство», — каже пані Любов.

У Новгород-Сіверській громаді району наразі евакуювалися жителів менше ніж в Семенівській – 421 людина, в т.ч. 74 дитини. Дві третини людей покинули село Михальчина Слобода – центр старостинського округу, там залишилось 40 людей. Третина населення вимушено покинула Будо-Вороб’ївку — з 267 жителів виїхало 89. З Грем’яча, найбільшого села громади, виїхав майже кожен п’ятий – 95 людей покинули село.

Щотижня кількість населення, що евакуювалося, міняється, каже Сергій Сергієнко. Люди то виїжджають, то повертаються.

За інформацією РВА, сім прикордонних сіл району через обстріли повністю або частково залишаються без електрики. У Тимоновичах через відсутність електрики немає також водопостачання, у Карповичах немає газопостачання (перебитий газопровід).

Загалом, в зоні можливих обстрілів (20-кілометрова зона від кордону) у Новгород-Сіверському районі проживають майже 15 тисяч людей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.