Уряд затвердив додатковий механізм контролю за збереженням доріг

У травні 2023 року було ухвалено порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування, а також заборони подальшого його руху.

Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Це дасть можливість заощадити кошти на поточних ремонтах та спрямувати їх на життєво необхідні проекти відновлення —  житла, енергомереж, шкіл та лікарень.

«Постанова Уряду дозволить інспекторам Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) слідкувати за дотриманням вагових норм перевізниками. Новий інструмент направлений, у першу чергу, на збереження доріг, особливо там, де не встановлені системи автоматичного зважування у русі», — ідеться в повідомленні.

Урядовою Постановою передбачено:

  • Право зупинки авто з ознаками перевантаження та супроводу його для зважування до найближчого спеціально облаштованого майданчика (не далі ніж 50 км).

  • Можливість використовувати спеціальний блокуючий пристрій, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування чи виправляти порушення у випадку підтвердження перевищення дозволених норм.

Також визначено ознаки, за яких автомобіль може супроводжуватися на зважування інспектором ДСБТ:

  • Завантаження вище бортів;

  • Просідання вузлів підвіски;

  • Відсутність товарно-транспортної накладної чи відмова її пред‘явити.

Інспектори ДСБТ зобов’язані фіксувати спілкування із водієм на боді-камеру повністю –  для попередження будь-яких корупційних зловживань. Така норма діє з серпня минулого року. У випадку, якщо інспектор не зафіксував спілкування з водієм на камеру, для співробітника ДСБТ передбачена дисциплінарна відповідальність.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.