Експерти назвали умови для безоплатної передачі комунального транспорту військовим

Безоплатна передача транспортного засобу, що знаходиться у комунальній власності, можлива виключно у разі, якщо місцева рада добровільно вирішила передати безоплатно для потреб військових.

Про це пише Децентралізація.

«З ініціативою про безоплатну передачу комунального майна у державну власність в умовах воєнного стану може звернутися виключно військове командування. Це важливо, оскільки якщо рада прийме таке рішення за власною ініціативою, дія Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» на цю процедуру поширюватись не буде. Про що ми більш детально поговоримо далі», — кажуть експерти.

Підставою для безоплатної передачі може бути лише задоволення потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану.

Передача майна у державну власність у цих випадках здійснюється за рішенням:

  • сільських, селищних, міських, районних у містах рад — щодо об’єктів права комунальної власності відповідних територіальних громад
  • районних, обласних рад — щодо об’єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних, обласних рад.

Закон дозволяє у разі неможливості скликати сесію прийняти рішення одноосібно відповідному голові, однак із подальшим затвердженням цього рішення сесією ради.

Передача оформляється актом приймання-передачі, який підписується головою або секретарем, заступником голови та уповноваженою особою військового командування

Після скасування воєнного стану (оголошення демобілізації) відбувається повернення автотранспорту (майна).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.