Місцева влада відповідатиме за самовільне будівництво в громадах

Парламент планує ухвалити законопроект №5655, який передбачає реформу будівельної галузі та зробить контроль громадськості над містобудівною діяльністю ефективнішим.

У разі виявлення ознак самочинного будівництва представник місцевої влади має зробити фото- або відеофіксацію, а також скласти звіт, який оприлюднять на порталі електронної системи. 

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Посадовці мають оглянути територію забудови, порівняти інформацію про об’єкт з е-системи з наявним будівництвом. У законопроекті прописано, що це не просто можливість, це обов’язок місцевої влади. А за неналежне проведення такого моніторингу забудови для посадовців передбачена відповідальність.

«Усі учасники будівельного процесу, вся документація, усі вихідні дані тепер будуть внесені до Єдиної електронної державної системи у сфері будівництва. Завжди можна буде відстежити, хто видав документи, хто їх підписав, і всі нестимуть відповідну відповідальність», — ідеться у повідомленні. 

Згідно документу, законопроект гарантує участь громадськості в обговоренні містобудівної та проектної документації, а також дає змогу вносити свої пропозиції до державних органів, підприємств, установ, організацій та доносити своє бачення процесу до місцевої влади.

Зазначається, у законі будуть чітко прописано, що саме контролюватиме громадськість. Насамперед це розроблені проекти містобудівної документації на місцевому рівні: комплексні плани, плани населених пунктів і детальні плани територій.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.