Громада на Харківщині може недоотримати майже 25 млн грн у бюджет через свій статус

Первомайський міський голова Микола Бакшеєв запропонував виключити громаду зі списку таких, що перебувають у зоні бойових дій. До його ініціативи долучилися Олексіївська та Біляївська громади, інформує Суспільне.

«Сьогодні місцевий бюджет недоотримує значні кошти й непередбачена державним бюджетом будь-яка компенсація місцевим бюджетам за надану пільгу для таких суб’єктів, що ведуть господарство, хоча це визначене бюджетним кодексом: якщо держава комусь дає пільгу зі сплати того чи іншого податку, вона повинна передбачати з державного бюджету відшкодування місцевим бюджетам. Ми не претендуємо на таке, бо розуміємо, що війна, але одночасно повинні організовувати мирні процеси — підготовку до опалювального сезону та поточне забезпечення життєдіяльності громади. Зараз ми перебуваємо бюджетному дефіциті», — пояснює Микола Бакшеєв.

За результатами першого півріччя громада недоотримала 3,9 млн грн. Загалом, втрати за воєнний час склали близько 6 млн гривень. За розрахунками фінансового управління громади  до кінця року вони можуть скласти 25 млн гривень

«Один ще із серйозних мотивів — наші господарюючі суб’єкти більш великі, в тому числі й сільгоспвиробники, зазвичай в цей період кредитувалися, брали участь у певних проєктах, одне з господарств ішло на кредитування для створення саду багаторічних насаджень. Зараз унаслідок того, що нас віднесли до цієї зони, ми не можемо отримати ні банківські гарантії, ні кредити, й це все також сповільнює активність бізнесу у нашому регіоні, а це робочі місця і наповнення бюджету», — каже міський голова.

Зараз сплата бізнесу до бюджету віддана на волю самих платників: дехто з підприємств сплачує ці податки, але є ті, хто користується цією пільгою і не платять повною мірою. Наприклад, аграрний місцевий бізнес дбає більше про громаду, де сам перебуває. І більш відповідально ставиться до податкових зобов’язань.

Багато є таких, як мережі АЗС, що мають свої об’єкти на території громади, мають якісь київські офіси, то вони не платять по всій Україні, де в них є можливість, і прагнення місецвих громад, за словами Миколи Бакшеєєва, їх не дуже турбують. 

За його словами, наразі у громаді живуть 7,5 тис. переселенців, до війни населення складало 30 тис. людей.

«Рішення про належність громади до списку тих, які перебувають у зоні бойових дій, регулюється постановою Кабміну. Це вирішує Кабмін. Гадаю, я не перший голова, який це запропонував, але й таких випадків також не було. Ми підписали колективне звернення від Первомайської громади, Олексіївської та Біляївської, які поруч. Днями Асоціація міст України також надсилала листа до нас з ініціативою більш диверсифіковано підходити до надання цього статусу. Такі глобальні рішення можливо легко ухвалювати, але дуже важко виконувати на місцях, коли ми заручники поточних процесів. Невідомо, що більшу кризу викличе: якщо ми зараз завалимо місцеві бюджети й не зможемо утримувати місцеву інфраструктуру чи якісь там протекції, які дає цей статус», — говорить Микола Бакшеєв.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.