На Житомирщині будують станцію очищення води

Протягом жовтня у Олевській територіальній громаді планують відреконструювати станцію очищення води. На це з бюджету громади передбачили 1 млн грн. 

Про це повідомляє Суспільне, зі слів Василя Ковальчука, заступника Олевського міського голови.

Модернізація  комплексу очисних споруд в Олевську дасть місцевим мешканцям не лише технічну, а й питну воду.

«У зв'язку з тим, що основна станція знезалізнення води, яка знаходиться в нашому місті, вже почала видавати воду низької якості, було прийнято рішення про добудову станції другого підйому й очистки води, і добудову безпосередньо цієї станції гіпохлорування для доведення води до санітарно-гігієнічних норм», — сказав Василь Ковальчук.

Через перевищений вміст заліза у підземних водах на території Олевської громади 11 років тому збудували очисну станцію, яка знезалізнювала воду. За цей період її обладнання застаріло і вода перестала відповідати санітарно-гігієнічним нормам.

«Станції знезалізнення, які встановлені і функціонують, забезпечують очищення, але той норматив, який необхідний згідно Державних санітарних норм і правил, ці станції не можуть забезпечити. Тобто завжди є перевищення вмісту заліза», — сказав Андрій Мілянович, керівник Олевського лабораторного центру.

По темі: На території селищної громади будують очисні споруди.

Працівники щоквартально беруть проби води у всіх водопровідних мережах, які є на території Олевської громади. 

«У першому кварталі заліза було 1,85 мг/л р, у другому — 2,0 мг/л, в третьому кварталі — це 1,8 мг/л. Тобто з дуже великої цифри зменшується, але все одно, це невідповідність, тому що за нормативом було 1,0 мг/л, а зараз норматив дещо підсилений», — розповів Мілянович.

Проби води працівники лабораторії беруть із трьох різних джерел: свердловини, резервуару чистої води та мережі водопостачання. Це зумовлено тим, що, залежно від мереж, показники можуть змінюватися.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.