Фахівці назвали домашні засоби проти павутинного кліща

Для боротьби з павутинним кліщем на огірках, помідорах, баклажанах існує широкий вибір народних засобів — відварів і настоїв рослин, що мають інсектицидні властивості й застосовуються для обприскування. 

Наприклад, 500 г часнику подрібнити, залити 3 л води, настоювати 5 днів у теплому темному місці й процідити. Для обробки рослин від кліщів 60 г настою розводять у 10 л води і додають 50 г мила, пише Zemliak.com.

Головна причина появи павутинних кліщів на рослинах — сухе повітря, тому найкращий профілактичний захід — обприскування рослин у посушливу погоду. Для цього можна обрати:

  • 1 кг подрібненого сухого або 2 кг свіжого листя сірої вільхи заливають водою та настоюють добу, після чого півгодини кип’ятять і через півдоби проціджують;
  • 1 кг подрібненої сухої або 3 кг свіжої ромашки лікарської залити 10 л води температури 60-70 ºC, настоювати упродовж 12 годин, процідити, розбавити водою в 2-3 рази і додати від 10 до 40 г рідкого мила;
  • 400 г сухого тютюну або махорки добу настоювати в 10 л води, після чого кип’ятити 2 години, остудити, процідити, долити водою до об’єму 10 л і додати 50 г мила;
  • 1200 г свіжої або 800 г висушеної зеленої картопляної гички заливають 10 л теплої води, настоюють 3-4 години і проціджують;
  • 200 г цибулиння заливають 10 л теплої води, настоюють 4-5 днів, проціджують і обробляють рослини тричі через кожні 5 днів;
  • 4 кг подрібненої томатної гички заливають 10 л води, півгодини кип’ятять на слабкому вогні і проціджують. У 10 л води додають 2-3 л відвару бадилля і 40 г мила. Обробку рослин відварами і настоями проводять у вечірній час як профілактичний захід або при невеликій кількості кліщів.

АктуальноЗалишки цибулі згодяться для захисту від борозняка

Павутинний кліщ — це шкідник, який  плете павутину і висмоктує соки з рослини. Зазвичай кліщі оселяються на зворотному боці листка і дуже швидко розмножуються. Викликають пошкодження рослин, проколюючи їх клітини для живлення. Живляться на кількох сотнях видів рослин.

«При ураженні павутинними кліщами рослина покривається павутиною. Павутинні кліщі дуже швидко розмножуються і миттєво переміщуються з однієї рослини на іншу. Харчуються шкідники вмістом клітин рослин», — кажуть експерти. 

Вони можуть бути різного кольору: жовто-зелені, червоні, оранжеві, білі. На початку зараження, павутинні кліщі знаходяться на нижній частині листків — це малесенькі крапочки, що рухаються. Листочки, уражені павутинним кліщем, змінюють колір, з’являються жовті крапочки, і листки завчасно опадає, далі кліщі переносяться на всю рослину, і вона втрачає вигляд та гине. 

Для захисту від павутинних кліщів іноді використовують обприскування кімнатних рослин нерозбавленим медичним спиртом, однак при цьому потрібно дотримуватися обережності.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.