Садівникам розповіли про догляд за нарцисами після цвітіння

Щоб отримати рясний цвіт нарцисів наступного року, навесні після цвітіння квіти нарцисів потрібно обрізати, коли вони стануть сухими, відцвітуть. 

Зрізають стебло над листям. Видаляють квітки після того, як вони відцвітуть, щоб відвернути енергію рослини для створення запасів у цибулині, а не для виробництва насіння.

Про це розповіла експерт із садівництва та письменниця Сара Рейвен.

Видаляти саме листя при цьому не потрібно.

«Занадто раннє зрізання листя нарцисів після цвітіння є найбільш поширеною причиною сліпих, не квітучих цибулин», — пояснює Рейвен.  

Потрібно залишити листя відмирати природним шляхом, не обрізаючи та не зв'язуючи його вузлами та гумками. Це запорука пишно цвітіння нарцисів наступного року. Повністю зрізати нарциси можна наприкінці травня.

АктуальноСадівникам назвали домашній засіб від попелиці у саду

Поживні елементи з залишеного після цвітіння листя будуть повільно переходити у цибулину рослини. 

«Після обрізки квітів потрібно підживити квітник. У пріоритеті монофосфат калію, що сприяє успішній зимівлі цибулин і створює певний доробок на наступний рік. Потрібний рослині й фосфор. Позитивний ефект гарантують органічні добрива, у яких є все необхідне для цієї культури після періоду цвітіння. Деякі садівники відразу після закінчення цвітіння використовують деревну золу, яка є цінним джерелом калію та фосфору», — додає Сара. 

Більшість сортів, найпростіші з них, можна викопувати раз на декілька років. Махрові сорти або сучасні гібриди бажано викопувати щороку. Найцінніші цибулини краще викопати. Оптимальний час для викопування нарцисів — коли залишене листя засохло, але повністю ще не опало. Звичайно це відбувається в середині літа.

Після викопування цибулини потрібно залишити у прохолодному та темному приміщенні. Наприклад, у підвалі чи у льоху.

Після цього цибулини потрібно висушити, зберігаючи у сухому приміщенні  при кімнатній температурі. Як тільки вони повністю висохнуть, посадковий матеріал містять у постійне місце зберігання.

Читайте також: 

Великодній кошик цьогоріч українцям обійдеться у 1422 гривні — НААН

На Одещині запрацює тепличний комплекс з вирощування ягід

Ексголова МВС Арсен Аваков вирощує 900 гектарів фундука

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.