Інженер на пенсії займається відродженням загублених сортів яблук

Нині яблуневий сад Тома Брауна зі США наповнений клонами дерев, знайдених у Джорджії, Північній та Південній Кароліні, Кентуккі, Теннессі, Вірджинії, Меріленді та Пенсільванії. 

Його роботу високо оцінили не лише природозахисники, а й кулінарі та виробники сидру, які тепер мають у своєму розпорядженні сотні нових смаків.

Про це стало відомо від Agro.24tv 

Інженер-хімік виріс у сільській місцевості Північної Кароліни. Йому 79 років. Пристрасть до пошуку рідкісних сортів яблук у Брауна з’явилася після відвідин історичного фермерського ринку в 1998 році.

«Там був невеликий стенд із купою дивних на вигляд яблук, розкладених у кошиках/ Кольори плодів варіювалися від яскраво-зеленого до жовтого, рожевого і навіть фіолетово-чорного», — згадує дідусь.

Продавець розповів Брауну, що ці сорти яблук були стандартизовані у XVIIІ–XIX ст. і повністю зникли з комерційного обігу до 1950 року. 

Брауну дуже не хотілося, щоб ця культура просто вмерла, тож він вирішив відновити те, що, здавалось, було втрачене назавжди. Він почав вчитися у досвідчених садоводів, як рубати, обробляти та щепити яблуні. Йому також вдалося отримати стару карту садів та каталоги із малюнками і описами тисяч втрачених сортів.

«Моя місія зберегти унікальні сорти також схвилювала істориків харчових продуктів, місцевих кухарів та виробників сидрів, у яких з’явилася можливість експериментувати з новими смаками», — зазначив садівник.

Коли знаходить таку яблуню, то бере з неї живці та висаджує їх. А щеплює він дерева зі старих закинутих садів в горах Аппалачі, де, ймовірно, ще є сотні втрачених яблунь.

«Коли яблуні плодоносять, я іноді навіть надсилаю зразки місцевим жителям, які пам’ятають яблуко на смак», — відзначив Браун. 

Найбільш рідкісні сорти, які йому вдається відродити, він жертвує яблуневим садам спадщини. Крім того, Браун щороку продає приблизно тисячу саджанців. 

Дідусь вже врятував понад 1200 історичних яблунь, які колись були надзвичайно важливими для місцевих громад. І він сподівається, що йому вдасться відновити ще бодай сотню, або ж більше.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.