Знавці розповіли, як доглядати за гусенятами без гуски

У найперші 3 дні вилуплення пташенят потрібна температура близько 28°С. Пізніше її знижують на кілька градусів. Коли пройде тиждень, вона може підтримуватися на рівні 25°С. 

З 8 дня допустимо зробити в приміщенні +24 градуси. З 11 дня показник температури знижують ще на пару градусів. З 16 дня температура в пташнику повинна складати 22 градуси, пише Zemliak.com.

«Якщо гусята появилися з яйця без допомоги гуски, то протягом доби їх необхідно помістити в тепле місце. Там пташенят тримають 14-32 дні», - кажуть знаввці.

Багато що залежить від погодних умов. При наявності низької температури гусенят рекомендовано тримати в опалювальному приміщенні довше. Інтенсивно годують пташенят, що погано набирають вагу. Їх тримають окремо від здорових особин. 

Читайте також: ТОП-10 популярних порід гусей

Не можна допускати, щоб пташенята бігали по підлозі, їх збирають в коробку. Щільність голів в ній не повинна перевищувати 10 на метр квадратний. 

«Для обігріву пташника підійде лампа, потужність якої становить 300 Вт. Лампу потрібно розміщувати високо. Оптимальна температура в приміщенні становить 25-27 градусів. Якщо на вулиці стоїть холодна погода, обігрівач в пташнику повинен працювати постійно. В сонячний день, якщо в птичник проникають сонячні проміні, вдень обігрівач можно вимикати», — кажуть знавці.

Провітрювання має для пташенят велике значення, тому іноді потрібно відкривати вікна.

Гусям після появи з яйця дають корм рослинного походження, кисломолочні продукти — сир, кисле молоко, ще варені яйця, зернову муку грубого помелу, коренеплоди. 

Починати краще всього з суміші кукурудзяного і вівсяного борошна, ячмінної муки і сиру. 

Присутні в раціоні малюків і білий, сухий хліб, попередньо замочений в молоці. Гусеня охоче з'їсть суміш моркви з люцерною або кропивою — з 3-денного віку. З 5-ти днів молодняку ​​дають річковий пісок і гальку. У гусенят повинна завжди бути свіжа вода в поїлці. Коли дозволять погодні умови, малюків можна привчати бути на вигулі і на пасовищі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.