Для ранньої профілактики кокцидіозу дієвими стануть рослинні препарати

Кокцидіозом хворіє птиця, зокрема, кури всіх порід. До захворювання найбільш чутливими є молодняк у віці 2–6 тижнів. Тож обробка молодняку протикокцидіозними препаратами повинна припадати саме на початок цього періоду. 

Окрім вакцин, для профілактики кокцидіозу також можуть використовуватися препарати на основі рослинних екстрактів. До рослинних препаратів не зареєстровано випадків розвитку резистентності серед збудників, а з дозуванням важко припуститися помилки. 

Пише про це Сільське господарство та садівництво.

Для діагностики використовують мікроскопічне дослідження посліду для виявлення присутності ооцист збудника.

Для лікування хвороби застосовуються різні препарати, які пригнічують розвиток паразитів. Також для лікування кокцидіозу використовують нітрофуранові препарати та сульфаніламіди, які мають антикокдицну дію.

«Слід пам’ятати, що у кокцидій доволі швидко розвивається резистентність до певного препарату при його тривалому застосуванні, тож довго використовувати один і той самий засіб не варто. Необхідно знати, що ооцисти є дуже стійкими до дії різних хімічних дезінфектантів, тож звичайні препарати для профілактичної дезінфекції у рекомендованих концентраціях їх не руйнують», —  зазначають фахівці.

Для профілактики кокцидіозу доцільно чергувати застосування антикокцидійних лікарських засобів. Проти кокцидіозу використовують вакцини, переважно шляхом випоювання чи згодовування з кормом, або ж розбризкуванням на птицю та корми. 

«Покращеним вважають метод застосування вакцин у формі гелевих емульсій. Вони виключають можливе осідання ооцист із вакцини у поїлках та системі напування», —  кажуть експерти.

Один із новітніх методів імунізації птиці проти кокцидіозу — це використання вакцин, які вводяться безпосередньо у яйце. Цей метод вже давно відомий завдяки його застосуванню при вакцинації проти вірусних хвороб і може комбінуватися, наприклад, з вакцинацією проти хвороби Марека та Гамборо. 

Вакцинація в яйце може успішно використовуватися на бройлерах і дозволяє сформувати ранній захисний імунітет у птиці, вже починаючи з перших днів її життя. При цьому такий метод введення вакцини гарантує, що кожна птиця отримає свою необхідну дозу вакцини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.