На Хмельниччині агрофірма виплатить пасічникам 212 тисяч гривень

Хмельницький суд зобов’язав агрофірму ТОВ «Дельтар» виплатити 212 тис. грн пасічникам з села Чепці Шепетівського району за загиблих бджіл. 

У суді бджолярі довели, що комахи загинули після обробітку місцевим підприємством полів пестицидами. В результаті зі 150 бджолосімей на пасіці залишились лише 32.

Про це повідомляє Незалежний громадський портал.

«До суду звернулись пасічники з села Чепці Шепетівського району, які володіли родинною пасікою. За їхніми словами, у травні 2018 року бджоли почали масово гинути — це сталось після обробітку місцевою агрофірмою полів із горохом», — ідеться у постанові суду.

Загибель комах пов’язали з хімічними препаратами, якими агропідприємство незадовго до цього обробило поле з посівом гороху. Воно знаходиться за півтора кілометра від пасіки. Про місце, терміни і час проведення обробітку ТОВ не повідомило.

«Пасічники просили суд стягнути з підприємства реальні збитки від втрати бджолиних сімей та упущену вигоду у вигляді втрати доходів від здачі меду на загальну суму понад 368 000 гривень», — ідеться у повідомленні.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що при складанні акту обстеження пасіки не брав участь представник виконкому місцевої ради, тому комісія не була правомочна проводити обстеження та відбирати матеріал. При відібранні зразків рослин гороху, води та ґрунту з поля не було й представника ТОВ «Дельтар». До того ж позивачі не надали даних про причини падежу бджіл, зокрема, унаслідок отруєння альфа-циперметрином.

Буде цікаво: Відкрити не можна відкласти: чого юрособам чекати від законопроєкту №9341

Колегія суддів апеляційного суду не погодилася з рішенням суду першої інстанції. Суд зазначив, що попри повідомлення ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області про те, що на посівах гороху товариства був внесений інсектицид з діючою речовиною тіаклоприд, за даними дослідження зразків біоматеріалу, проведеного Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, у бджолиному підморі, пилку, горосі та ґрунті було виявлено альфа-циперметрин в концентраціях, які перевищують максимально допустимі рівні.

Обставини загибелі бджіл унаслідок отруєння цим хімікатом підтверджені також і у Національному науковому центрі «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича».

«Таким чином, враховуючи, що у підморі бджіл позивачів виявлено альфа-циперметрин, інших пестицидів, які б могли стати причиною падежу не виявлено, колегія суддів дійшла висновку про те, що падіж бджіл позивачів відбувся саме у зв`язку із отруєнням їх альфа-циперметрином, який використовувався ТОВ «Дельтар» при обробці належних йому полів із горохом. При цьому, твердження відповідача про те, що поле гороху оброблялося ним хімічним препаратом «Вирій», не підтверджено зазначеними вище даними хімічних досліджень, оскільки не було виявлено хімічні сполуки, властиві для цього препарату», – констатував суд.

Апеляційний суд стягнув з агротовариства майнову шкоду за загибель 118 бджолиних сімей вартістю 1800 грн кожна. Проте належних та достатніх доказів на підтвердження збитків у вигляді недоотриманої вигоди позивачі не надали: довідка медозаготівельного підприємства щодо кількості й вартості зданого позивачами меду попереднього року не може бути доказом збитків у заявленому розмірі, зазначив ХАС.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.