Відкрити не можна відкласти: чого юрособам чекати від законопроєкту №9341

Наприкінці травня 2023 року у ВРУ внесли проєкт Закону «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення».

Простіше кажучи, народні депутати пропонують відкласти надання права юрособам на придбання земель с/г призначення через 2 роки з дня припинення або скасування воєнного стану на території України. 

Ініціатори цього проєкту Закону — Андрій Богданець, Андрій Одарченко Андрій, Дмитро Соломчук, Георгій Мазурашу та інші.

Станом на початок липня цього ж року проєкт був наданий профільному комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики на ознайомлення.

Ринок землі в Україні працює

Як відомо, ринок землі в Україні був запущений 1 липня 2021 року — тоді вступив у силу Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

При цьому опція купівлі-продажу с/г земель спочатку стала доступна лише фізичним особам, тобто при заупску ринку землі були введені певні обмеження, як-от: до 100 га в одні руки тощо чи заборона купувати-продавати с/г землю юридичним особам.

Згідно з цього Закону, планувалося, що юридичні особи зможуть набувати право на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення з 1 січня 2024 року. Як і скасовані низка інших обмежень «вільного» ринку землі в Україні.

Читайте Ринок землі в Україні – якими були два роки роботи?

Про що законопроєкт №9341

Автори законопроєкту №9341 зауважують, що метою відтермінування до 1 січня 2024 року вільного продажу юридичним особам земельних ділянок сільськогосподарського призначення та концентрації таких земельних ділянок громадянами України було поступове запровадження ринку землі, недопущення зловживань під час перехідного періоду та викупу значних обсягів землі у громадян за неринковими цінами, а також надання громадянам України часу для усвідомлення, що вони можуть бути ефективними власниками земельних ділянок, передаючи їх в оренду на тривалий період, без відчуження. 

А з часом, коли ринок землі в Україні набув би цивілізованих форм та запрацювало б фінансування різноманітних проектів в аграрній галузі, власники таких земельних ділянок могли б організовувати органічне сільськогосподарське виробництво, міні-ферми та інші подібні форми аграрного виробництва, що сприяли б не тільки вирощуванню та реалізації сільськогосподарської продукції, а й вирішенню соціальних проблем сільських регіонів. 

Проте, як зазначають автори законопроєкту №9341, повномасштабна військова агресія російської федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, призвела до значних негативних економічних та соціальних наслідків, що були особливо важкими для аграрної галузі.

Різке зниження можливостей експорту сільськогосподарської продукції, активні бойові дії на території ряду областей держави, в тому числі на сільськогосподарських угіддях, мінування територій, призвели до різкого погіршення економічного становища українських підприємств та громадян.

Згідно даних Міністерства оборони України, на території дев’яти областей України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Окремого дослідження потребує стан ґрунтів, які внаслідок бойових дій, детонації мін тощо забруднені важкими металами. 

«Зазначені негативні наслідки воєнних дій, що до того ж тривають і сьогодні, суттєво впливають на вартість землі сільськогосподарського призначення, що ставить під сумнів можливість та доцільність зняття відповідних обмежень щодо максимальної площі земельних ділянок, що можуть набуватися у власність громадянами України, а також вільного їх продажу юридичним особам», — кажуть автори проєкту Закону.

Отож, згаданий вище проєкт Закону розроблений з метою недопущення погіршення становища власників земель сільськогосподарського призначення, недопущення зловживань під час здійснення операцій із землею, шляхом внесення відповідних змін до Земельного кодексу України — відтермінування на два роки з дня припинення або скасування воєнного стану на території України скасування обмежень.

Мова йде про подальшу дію «100 га в одні руки» та заборону й надалі відчужувати землі на користь юридичних осіб земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності.

Власне, законопроектом №9341 передбачається внесення змін до пунктів 61 та 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України відповідно до яких пропонується продовжити обмеження щодо максимальної загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України в 100 га та заборони купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на період протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX». 

Прогноз за результатами прийняття

Прийняття Закону України «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення»:

  • сприятиме захисту прав та законних інтересів власників земель сільськогосподарського призначення,

  • недопущенню зловживань під час здійснення операцій із землею

  • надасть можливість державі, приватним землевласникам та бізнесу підготуватися до цивілізованого запровадження вільного обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення після перемоги України у війні та припинення або скасування воєнного стану.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.