Дачникам розповіли, як захистити дерев'яний будинок від короїдів

Короїди завдають величезної шкоди і садовим господарствам, і лісам, і дерев'яним будівлям. Його навалу можна порівняти з пожежею. За кілька днів ці комахи можуть повністю зруйнувати будинок.

Якщо виявлено одне або два отвори, які виконали комахи, то варто використовувати інсектициди. Обробка проводиться шприцом, ввести в нього препарат, вставити в проїдений жуком отвір і влити в нього рідину до заповнення. Після обробки, отвір заткають сірником.

Про це пише Zemliak.com.

Короїд може проїсти довгий хід. Через якийсь час обробку повторити, щоб знищити нових комах, які могли з'явитися з яєць. Заразитись деревина може, якщо будівельники використовували неякісний матеріал, тобто дошки вже були з цими жуками. Або ж поруч росли заражені дерева, з яких короїд переповз на дерев`яну будівлю.

«Дізнатися, що дерево заражене, нескладно. Біля нього з"являється «бурове» борошно. Колір борошна може бути різним, дивлячись в якому місці жук проклав хід. Якщо хід розміщено в верхній частині, то вона бурого або ж жовтуватого кольору. Коли жук пробрався всередину деревини, то борошно біла або з жовтуватим відтінком. Якщо короїд проїв ходи в деревині листяних дерев, їх можна розглядати. Видно їх і на пиломатеріалах: безліч отворів діаметром 2 мм», — кажуть експерти.

Основна маса короїдів, тобто більше 60 видів, вважають за краще жити в хвойних породах (з таких дерев часто будують будинки), але є і такі, які мешкають в листяних.

Щоб визначити, чи сильно постраждало будова, беруть шило або ніж і протикають ту ділянку, де ви виявлено короїд. Якщо шило легко проткнуло дерево на велику глибину, то краще провести нескладну операцію: вирізати цю частину будинку і спалити його разом з личинками. Іноді замінюють окремі колоди, шматки будинку, щоб врятувати всю будову. Коли деревину проткнути складно, є шанс врятувати будинок, потрібна обробка.

Якщо деревина сильно вражена короїдом, обробка інсектицидами не врятує. Доведеться просочити її антисептичними засобами. Чим менше щільність дерева, тим більше засобу знадобиться. 

«Одного шару не вистачить. Щоб вбити всіх комах, доведеться просочити стіни в будинку кілька разів. Найефективніший засіб — це газ фосфін. Він проникає в усі щілини будинку, всередину ходів короїдів, добирається і до їх личинок і яєць. Завдяки цьому препарату можна одразу ж знищити всіх комах. Але ця обробка проводиться тільки фахівцями. Газ повинен якийсь час перебувати всередині будинку (скільки саме залежить від того, чи сильно був вражений будинок). Після обробки важлива дегазація, тобто знищення вже фосфіну», — зазначають експерти.

Короїдами називають невеликих комах (до 8 мм), які проживають в корі дерев або ж в деревині, вважаючи за краще її верхні шари. Спочатку жук прогризає в деревині ходи, поселяється там, відкладає яйця. З них вилуплюються нові комахи, велика частина життя яких проходить всередині дерева. 

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.