На Одещині запрацює нова равликова ферма

У селі Плахтіївка, що на Одещині, запускають новий проект зі створення равликової ферми. У планах — будівництво переробного підприємства з подальшою реалізацією равликів за кордон.

Про це розповіли в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА. 

На сьогодні Одещина активно розвиває розведення равликів. Так, равликові ферми розташовані:

  • на півночі — в селі Арчепитівка Любашівської громади п’ятий рік поспіль на березі р.Кодима функціонує ферма (площею 10 соток), яка спеціалізується на вирощувані та експорті двох видів  равликів: Helix Aspersa Müller та Helix Aspersa Maxima. Виробнича потужність — 2-3 тонни на рік.
  • в Бессарабії на березі озера села Саф’яни в пониззі Дунаю розташована екоферма «Равлики Бессарабії», яка спеціалізується на виробництві м’яса найбільш популярної в Європі середземноморської породи равликів Helix aspersa Muller
  • равликове підприємство «Family Snail Farm», яке на період війни призупинило роботу, є й у селі Єлизаветівка Роздільнянського району. Тут займалися вирощуванням маточного стада, щорічно збільшуючи свої обсяги, а також навчали усіх охочих равликівництву. Після завершення війни  власники планують розвивати ще один напрям — реалізація фаршированих равликів в соусах.

Довідково: за перші 5 місяців 2024 року Україна експортувала 447 тонн молюсків, що на 56% більше аналогічного періоду за 2023 рік.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.