На Закарпатті провели ритуал мішання овець

Мíшання овець, або міра — древня закарпатська традиція. Під час святкового ритуалу невеликі стада овець і кіз злучаються у єдину велику отару і їх проводжають випасатися на полонини.

Про це пише видання Новини Закарпаття.

«Проводи отар на полонину проходять на початку травня. За день до цього господарі роблять у високогір'ї загороду для овець та колибу для вівчарів. Саме на цю ділянку зливаються до купи струмочки кіз та овець у супроводі своїх власників. На мíшання йдуть цілими сім'ями, беручи з собою гостинці», — розповідає верховинець Василь Пилипчинець.

Рівно о 12 годині починається доїння. За здоювання, котре, як правило, триває годину, має визначитися пай кожного. Кількість молока встановлюється мірою (ґелетою) — дерев'яною діжкою, місткість якої в селах різна — від 12 літрів і менше.

«Той господар, вівці якого дали більше надою, стає першим у черзі відправки ватагів забирати з полонини сир і вурду», — додав знавець.

Після полудня отара з відкритих воріт загороди відправляється разом з пастухами на поля за свіжою травою. Цим маршрутом вона рухатиметься щодня — аж до осені, допоки не прийде розлучення худоби.

Зазначається, до повномасштабного вторгнення рф, на Закарпатті щорічно проводився фестиваль «Проводи отар на полонину»

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.