Тростянецька громада планує заробляти на гарбузах

Тростянецька громада Сумської області відмовилась від безоплатної роздачі землі і планують заробляти на гарбузах. На комунальному полі пллощею 96 га вже збирають перший врожай.

Про це повідомив очільник громади Юрій Бова.

«Відверто кажучи, у те, що міська влада може на своєму комунальному полі з першої, так би мовити, спроби виростити щось прибуткове — мало хто вірив. Тим більше, що ніхто й ніколи з навколишніх місцевих фермерів не садив гарбузи у такій кількості. Кругом на полях росте соняшник, кукурудза, ріпак, пшениця тощо. Тому і пропонували деякі особи виставити на оренду, або роздати по 2 га. А тут — гарбузи на 96 га!», — пише голова громади.

Читайте Україна повинна відмовитися від безоплатної приватизації землі — думка

Наразі трактором гарбузи формують у кагати, а потім за день-два спеціальною технікою із їх м’якоті прямо на полі видобуватимуть насіння, яке й буде реалізовуватися. Зазначається, що інвестиції в поле склали 1,3 млн грн. 

«Місцевий фермер 10 років орендував це поле до цього за смішною ціною біля 40 тис на рік! Вже за кілька днів ми всі дізнаємося, що ж заробила наша громада від цього проекту», — повідомив Юрій Бова.

За словами очільника, це буде додатковий досвід від проведеної децентралізації та передачі землі громадам у власність від держави.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.