Юрій Бова розповів про перші кроки після деокупації Тростянця

Щоб вивести Тростянецьку громаду з кризи після звільнення від російських військ 25 березня 2023 року, місцева влада мала невідкладно визначити весь перелік проблем та оперативно їх усувати.

Про це на конференції «Перші кроки після деокупації» розповів міський голова Юрій Бова.

«Більше 1500 пошкоджених та знищених об'єктів інфраструктури, житла. Повністю розграбовоне місто. В адмінустановах не лишилося жодного вцілілого комп'ютера. Вбивства 49 громадян, катування. Пошкоджений чи викрадений автотранспорт всіх  комунальних служб… Відсутність води, електрики, опалення майже 1,5 місяці… Заміновані більшість адмінустанов, лісопосадок, кладовищ, підприємств. Продовольча криза, бо майже всі заклади торгівлі розграбовані і більшість знищена… Це не весь перелік проблем, з якими довелося мати справу, щоб вивести місто з кризи після російського вторгнення», — пояснив Юрій Бова.

За словами очільника громади, ще треба було організувати запаси їжі на найближчих до міста незахоплених територіях, а після звільнення швидко завезти їх у громаду, забезпечити роботу гуманітарних центрів в кожному мікрорайоні для системної видачі допомоги.

Також треба було повернути людей на робочі місця і організувати з нуля роботу всіх служб, швидко розпочавши відновлення пошкоджених об'єктів: дитсадків, шкіл,лікарні, водогонів, електромереж, роботу транспорту. А головне при цьому — максимально убезпечити людей в адмінбудівлях, на підприємствах від підривів на численних розтяжках. Також не допустити мародерства підприємств та закладів, забезпечивши силами ДФТГ охорону кожного важливого об'єкту та підприємств та дотримання комендантської години.

До всього, громада мала провести ексгумацію тіл всіх вбитих і померлих.

Одночасно з цим, за словами Юрія Бови, громада продовжувала допомогати ЗСУ організовувати систему оборони Сумщини.

«Дякую кожному, хто був поруч і допомагав вивести Тростянець з тотальної кризи. Це дійсно Команда відродження міста, що вже другий рік працює щодня  не жаліючи сил. Як наслідок — більше 95% жителів повернулися до міста. До нас також активно їдуть переселенці з інших міст та сіл Харківщини, Сумщини, Донбасу. І ми повністю відновимо нашу громаду!», — резюмував голова Тростянецької громади.

Юрій Бова на конференції

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.