У селі Селисько на місці колишнього колгоспу створили молочну ферму

У селі Селисько на Львівщині працює сімейна ферма, де вирощують корів, які щодня за добу дають 40−50 літрів моло­ка, оскільки це спеціальні молоч­ні породи — голштин та джерсей. Доглядають господарство фермерка з багаторічним стажем Анна Темчишин зі своїм чоловіком Олегом.

Про це пише Високий замок.

Молоко фермери продають місцевим сироварням — по 13 гривень за літр.

На фермі площею 2 га — 236 голів худоби, серед яких чи­мало телят та телиць. Вагіт­них корів фермерка Анна нази­ває «сухостоєм», таких на фермі є 60. Для «сухостою» передбачене інше меню, ніж для корів, які ма­ють телят.

«Наше фермерське господар­ство засноване на міс­ці колишнього колгоспу. За часів Польщі тут була велика ферма. Ба­гато людей з навколишніх сіл при­їжджали до поляка на роботу, він добре платив. Мій чоловік Олег обожнював роботу в селі на фермі. Його родина — і батько, і дідусь — усе життя віддали роботі в колгос­пі. Чоловік навчив мене та дітей та­кож ставитись з повагою і любов’ю до землі», — каже Анна.

Фермерка каже, що навчилася особисто лікувати своїх годувальниць — робить уко­ли, ставить крапельниці, приймає пологи, навіть складні випадки.

Тварини гуляють у полі, де пасуть­ся у природних умовах. Самі на­вчені йти ночувати на ферму. Для символічного контролю на фермі працює лише електропастух. 

Одна з мрій фермерки — від­крити на пасовиську послугу для реабілітації військових. 

До слова, місцева родинна сироварня «Джерсей» у селі Селисько двічі брала участь у міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards, звідки поверталася зі срібною нагородою — за сир з овечого молока «Золоте Руно» у 2023 році та за сир з коров'ячого «Массімо» у 2024 році. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.