У Мамалигівській громаді інспектори з праці мотивують бізнес виходити з тіні

Одним із ефективних способів наповнювати місцеві бюджети громад є детінізація місцевого бізнесу.

У Мамалигівській сільській громаді Чернівецької області у структуру виконавчого комітету ради ввели посади інспекторів із праці, які спонукають місцевих підприємців офіційно реєструватися, оформляти працівників та платити податки, пише Суспільне.

«Ми розуміємо, що голова громади та його заступники знають, який бізнес на його території працює, скажімо так, «на біло», який працює в «сірій зоні», а який взагалі не сплачує жодних податків», — каже Тетяна Татарчук, керівниця регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області Тетяна Татарчук.

Інструментом детінізації бізнесу Татарчук називає роботу інспекторів з праці, які працювали в структурі рад. Наприклад, в Мамалигівській громаді.

«Навіть в невеликих селах це пряма робота з підприємцями, де інспектори їм казали: «Зареєструйте своїх неофіційно влаштованих працівників, адже це ваші податки. Це те, що піде потім у наш садок, водогін, школу, у нашу місцеву дорогу. Якщо ви цього не будете сплачувати, то як ви можете вимагати якісні послуги», — розповідає Татарчук.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.