Новий проєкт закону №5600: податки доведеться платити вже з пів гектара

На початку червня 2021 року у Верховній раді України був зареєстрований проєкт закону №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Невдовзі подавати податкову декларацію і сплачувати податки повинні будуть ті, хто володіє і реалізує вирощену продукцію на земельній ділянці більше 0,5 га. Зараз відповідні податки платять тільки ті, хто має і працює на землі площею від 2 га. 

Про це ідеться на сайті КМУ і в пояснювальній записці до проєкту закону про податкову реформу на сайті ВРУ.

Тобто від податку на дохід досі звільнений той дохівд, отриманий від продажу овочів, фруктів та ягід, вирощених на ділянці до 2 га. Якщо земельна ділянка більше, закон зобов'язує людину, яка продала врожай, подавати податкову декларацію і платити з отриманих доходів 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

У разі прийняття змін до Податкового кодексу будуть прийняті, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягатиме оподаткуванню на загальних підставах, якщо розмір земельних ділянок перевищуватиме 0,5 га.

«До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 0,5 гектарів», — так звучатиме норма закону після прийняття змін.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.